Bøller på nett

Mobbing og trakassering på nett blir stadig vanligere. Idrettskjendiser og andre profilerte personer får ofte sitt pass påskrevet i det offentlige digitale rom. Twitter, facebook og nettavisenes kommentarfelter er populære tumleplasser i så måte. Må vi bare godta at det er slik, eller kan vi faktisk verge oss mot «trolling»? Her får du noen tips!

Trolling kan være harmløst og ha en humoristisk vinkling. Andre ganger gjemmer folk seg bak falske navn eller profiler, for deretter å spre sin eder og galle ut over alle som ikke er meningsfeller. Ordentlig stygt blir det når personer (åpent eller skjult) setter i gang målrettede angrep og svertekampanjer mot andre personer eller organisasjoner. Det kan være snakk om ærekrenkelse, trakassering eller spredning av direkte usann informasjon som kan få enorme konsekvenser for den som er rammet. Noen ganger finnes det en agenda. Andre ganger virker det helt vilkårlig hvem som blir rammet. Bedrifter og merkevarer er også til en viss grad utsatt for trolling.

Ren ondskap eller destruktivt tidsfordriv?
Personer som er blitt tatt (og dømt) for trolling sier ofte at de ikke hadde noen spesiell grunn til at de gjorde det de gjorde. Altså – rent tidsfordriv eller en spøk som gikk for langt. I slike tilfeller har «trollet» distansert seg helt fra det faktum at det sitter et menneske som får lide i andre enden. Det kan også ligge helt bestemte årsaker til grunn for trollingen. En tidligere ektefelle ønsker å forårsake størst mulig skade etter en opprivende skilsmisse. En person eller bedrift ønsker å ødelegge for en konkurrerende bedrift eller et varemerke.

Sosiale medier er velegnet for trolling 
Både på facebook og twitter dukker det fra tid til annen opp falske profiler eller merkevaresider. I forbindelse med trolling brukes disse på en destruktiv måte. Et eksempel er tidligere Hamar-ordfører Einar Busterud. En morgen han våknet oppdaget han at noen hadde opprettet en twitterkonto i hans navn. Den falske profilen begynte å dele tweets som indikerte at Busterud befattet seg med flatfyll, konemishandling, incest og pedofili. Dette var naturlig nok meget ubehagelig. Heldigvis ble det oppdaget raskt, og personen bak skjønte nokså fort at han hadde passert en grense som ikke var akseptabel. Den falske twitterkontoen ble stengt etter kort tid, og etter det vi vet fikk ikke hendelsen noe rettslig etterspill. I ettertid kom det frem i mediene at dette var en spøk som hadde gått alt for langt, og personen bak hadde ikke noe usnakket med den tidligere ordføreren.

Noen grep som gjør det vanskeligere for trollet:

  • Google ditt eget navn/bedrift for å se hva som kommer opp
  • Søk på dit eget navn/bedrift i de sosiale mediene
  • Vær bevisst på dine personverninnstillinger i sosiale medier
  • Begrens synlighet på dine aktiviteter for personer du vet ønsker deg vondt
  • Utesteng personer/profiler som lager trøbbel på facebook sider/grupper
  • Vær skeptisk til hvem du blir venn med eller legger til i grupper på facebook
  • Sørg for at du selv er saklig og seriøs i din ferd på nett
  • Rapporter falske profiler og sider som utgir seg for å være deg/bedrift
  • Destruktiv adferd som trakassering og ærekrenkelse anmeldes til politiet

Det er IKKE greit å skrive hva som helst på nett. Siden dette er et økende problem finnes det forskjellige sider på nett der du kan søke råd og hjelp. Vi lister opp noen av dem her. Send oss gjerne tips hvis du kjenner til flere.

You may also like...