Falske spam- og robotprofiler infiltrerer Grupper på facebook

Administrerer du en gruppe med kjøp og salg på facebook? Da har du sannsynligvis også fått litt erfaring med spam-profiler som ikke er ute etter noe annet enn å forsøple gruppa di. Slike profiler blokkerer ofte admin-personer slik at de kan spre søpla si fritt. Det beste grepet du kan gjøre er å avsløre dem før du gir dem tilgang til gruppa.

Her er noen tips, og en oppskrift på hvordan du sperrer enkeltprofiler for all ettertid.

Dette bør du vurdere når det kommer en mistenkelig forespørsel:

  • Utenlandsk/engelsk navn, eller en mellomting med logisk brist i skrivemåte? (eks Eric Øland)
  • Hvis det er en lokal kjøp/salg-gruppe, har profilen noen venner i gruppa?
  • Har profilen noen venner i det hele tatt, eller svært få venner med snodige navn/profilbilder?
  • Har personen et troverdig profilbilde/coverbilde (glansbilde, fotomodell, utfordrende, sexy)?
  • Hvis du tar en titt på profilen – hvor lenge har denne eksistert på facebook?
  • Har personen lastet opp ymse produktbilder og «morrobilder» til sin profil?
  • Er profilen troverdig hvis du ser på veggposter og annen aktivitet?
  • Hva gir personen av opplysninger om seg selv i form av bosted og arbeidsgiver?
  • Hvilke andre Sider på facebook har profilen valgt å følge?

Summen av alle disse spørsmålene bør gi deg en god indikasjon på om du har med en ekte person å gjøre eller ikke. Hvis du som admin tar en titt i lista over gruppemedlemmer kan det også hende du finner personer uten profilbilde, og der navnet er markert med svart. Disse personene har blokkert deg som admin – og det er all grunn til å vurdere å kaste ut disse siden du ikke kan se deres aktivitet. Noen profiler er så åpenbart falske at du avslører dem umiddelbart. Andre forsøker å fremstå som troverdige ved å bruke særnorske tegn (æ, ø og å) i et norskklingende navn. Atter andre forsøker å opparbeide et skinn av tillit ved å like andre lokale facebooksider. Problemet med dette er at det ofte oppstår logiske brister når de «liker» rubbel og bit basert på et stedsnavn.

Eksempel:
Profilbildet er helt ordinært og viser en ung mann.Coverbildet kan være fra den norske fjellheimen. Men hvorfor har ikke en norsk mann midt i 20-åra en eneste norsk venn? Hvorfor har han utenlandsk utdannelse og arbeidsgiver, selv om han er bosatt i Hell i Norge? Hvorfor i all verden skriver han meningsløse veggposter på engelsk? Hvorfor ble han medlem av facebook for en uke siden på tross av at han tilhører aldersgruppen som har bortimot 100% dekning i Norge? Og hvordan kan det ha seg at en lokal kjøp/salg-gruppe er det første han interesserer seg for på facebook?

Kritisk vurdering og Google
En kritisk vurdering av profilen er nyttig. Hvis det er et norsk navn kan det også være til god hjelp å Google personen. Er facebookprofilen det eneste du finner på internett er det STOR sannsynlighet for at profilen er falsk. Det skal nemlig godt gjøres å leve i dagens samfunn uten at du er synlig på internett. Man finner som regel treff i de gamle skattelistene og telefonkatalogen som et minimum. Avisartikler og innhold på etablerte nettsider gir også ofte treff på navnesøk. Selv om du finner person(er) med riktig navn er det ikke noen garanti for at denne personen er identisk med facebookprofilen. Men finner du INGEN annen info på nett ved et google-søk er det all grunn til skepsis. Eksempelet til høyre viser en falsk norsk profil. Det finnes ingen i Norge som heter Tonje Dusen. Den ser ut til å være en ren salgsprofil uten venner og få andre interesser enn kjøp- og salg-grupper.

Hvordan blokkere falske / spamprofiler:

For et par måneder siden lanserte facebook en egen knapp for blokkering av profiler som ønsker medlemskap i grupper. Denne knappen finner du lengst til høyre. Er du sikker på at profilen er falsk er det lurest å blokkere den. Hvis du bare klikker «Ingorer» kan profilen spørre om medlemskap på nytt. Printscreen nedenfor viser et eksempel fra gruppa «Elverum – Kjøpe/selge/bytte/gi bort:

blokkering knapp

PS – falske profiler er i seg selv en grunn til å utestenge personer. Facebook tillater ikke falske og /eller doble profiler. Dessuten burde det være et krav i en hver form for avtale om kjøp og salg at man vet hvem man dealer med.

You may also like...