Kommentarfeltet – nettavisenes kloakk?

Kommentar av Geir Fjeld – daglig leder i Medianova.

Kampen om kommentarfeltet er tapt. Det kan i alle fall virke slik. Det er ikke så mange som lenger tror at nettavisenes kommentarfelter kan være en arena for god og saklig samfunnsdebatt. Årsak? Kommentarfeltet som kanal for engasjement og meningsytring er overtatt av kverulanter og kranglefanter, ekstremister og radikale. Avisenes moderatorer har på de verste dagene sin fulle hyre med å holde diskusjonen «på sporet» – samt å slette trusler og sjikane som direkte bryter med norsk lov. Det er nemlig straffbart å bedrive sjikane og fremsette trusler på nett, for den som ikke har fått med seg det. Det er den ene siden av saken.

Collage Hadia hets

Faksimile / collage av diverse nettoppslag

Den andre siden av saken handler om nettavisene selv. I starten av april 2016 gikk det over stokk og stein i kommentarfeltet hos VG. Avisen gikk på lufta med en artikkel som hadde tittelen «AP-Tajik vil fjerne kongen«. Artikkelen resulterte i en skittstorm som moderatorene sjelden eller aldri hadde sett maken til. Sjefen for sosiale medier i VG, Øyvind Solstad, kom tidlig på banen med et offentlig notat på sin facebookprofil der han gikk langt i å fordømme det som skjedde, samt at han etterlyste en motvekt: Et positivt og saklig engasjement hos det norske folk. Noen med hodet på rett plass, som kunne ta til motmæle mot de hatefulle ytringene. Sikkert et utspill som både var velment, og et generelt uttrykk for frustrasjon over det som foregår i kommentarfeltene.

Er avisene uten ansvar for sine vinklinger?

Kommentarfelt-bonanzaen var ikke over med dette: Solstads notat om det som hadde skjedd dro på egenhånd tett innpå 300 kommentarer, drygt 2.700 delinger og nesten 3.000 «reaksjoner» i form av likes og andre emojis på facebook. Det ble fort ganske klart at mange mente VG for en stor del var ansvarlig selv for den skittstormen som hadde kommet. Mange mente at avisens overskrift var både spekulativ og tendensiøs. Overskriften fremsto som at «AP-Tajik» nærmest hadde en personlig vendetta gående mot kongen. Videre var det mange som mente at VG burde sett dette komme.

«La oss hekte det på en kvinne med innvandrerbakgrunn»

VG på sin side (v. Solstad) påsto at det massive hatet hadde kommet som en stor overraskelse. Han avviste kategorisk at de hadde spekulert i overskriften for å trigge en sterkest mulig reaksjon og en størst mulig rekkevidde på nett. Men la oss nå se på dette litt utenfra: Det er ingen hemmelighet at avisene til enhver tid forsøker å finne den overskriften som kan fenge best, og generere flest mulig klikk. Men i tilfellet med AP-Tajik som vil avsette kongen så var det ikke gjort noen slik vurdering i det hele tatt? Neppe…

Forslaget om å avvikle monarkiet fremmes jevnlig i Stortinget, og det er SV som tar initiativ og sørger for at dette skjer. Av 28 stortingsrepresentanter som stemte på samme måte som Tajik, valgte VG altså å vinkle saken på en enkeltperson. På en kvinne med minoritetsbakgrunn.

Å være kvinne kvalifiserer alene til hets og hat på nett

I juni 2015 skrev sosiolog, forfatter og journalist Linn Stalsberg en utmerket kronikk på VG Meninger: Det problematiske kommentarfeltet. Der slår hun fast at det å være kvinne alene er nok til å pådra seg hets og hatefulle kommentarer på nett, for ikke å snakke om hva det i tillegg innebærer å ha innvandrerbakgrunn. Poenget her er at redaksjonen i VG både må være døv og blind, for ikke å ha fått med seg hvordan reaksjonsmønstrene på nett arter seg. Man trenger ikke være hverken rakettforsker eller sosiolog for å skjønne at dette måtte gå galt. Overskriften var en perfekt lissepasning til haterne og nettrollene der ute, og det gir en betydelig bismak i munnen når sjefen for moderatorene etterlyser et positivt engasjement hos det norske folk. Noen som er villig til å stå på barrikadene for den sunne fornuft og våre demokratiske verdier.

Det er da for pokker ikke vår jobb å rense deres kloakk

rense deres kloakk kommentarfeltet

En av nesten 300 kommentarer på Solstads facebook-notat.

Joda, ideelt sett så hadde jo det vært fint hvis noen med vett og forstand i behold orket å ta debatten i kommentarfeltet. Problemet er bare at den jevne nordmann ikke gidder å ta ubehaget. VG startet brannen og helte bensin på bålet, for deretter å oppfordre vettuge nordmenn å ta til motmæle. Nå, en drøy uke senere, har nok også VGs sjefsmoderator innsett at man ikke kommer noen vei med sunn fornuft og saklige argumenter som motvekt til trollene. I alle fall har han gjennom den siste uken jevnlig gjengitt håpløse eksempelkommentarer på sin facebookprofil. En renspons på Solstads offentlige facebooknotat fremstod som ganske treffende når det stormet som verst: Det er da for pokker ikke vår jobb å rense deres kloakk.

You may also like...